Investera online i 2020

Bästa likvida råvaruterminerna 2020

Coronavirus fortsätter att utlösa förödelse på råvarumarknaderna, med oljepriserna rasar och kortsiktiga efterfrågeprognoser som delats itu för de flesta metaller. För en smart investerare öppnar detta många köpmöjligheter. Läs vidare för vår lista över de bästa likvida råvaruterminerna att investera i 2020.

Koppar

För investerare med en horisont på sex månader och längre ser koppar väldigt intressant ut just nu. Koppar används huvudsakligen för ledningar och motorer, men även i konstruktion (tak, till exempel). Kina står för hälften av all kopparkonsumtion i världen. De största producenterna är Chile, Peru och Kina.

Trots den nuvarande krisen är dock grunderna för koppar 2020 fortfarande positiva:

Det finns ett pågående underskott av koppar på marknaden-i slutet av 2019 nådde den 330 000 ton. På många befintliga platser extraheras nu malm av lägre kvalitet. Samtidigt är byggandet av nya koppargruvor extremt dyrt, och mycket få nya platser öppnas varje år.

Koppar spelar en nyckelroll i övergången till hållbar energi. Eftersom det är en bra ledare och inte korroderar mycket, är det den perfekta metallen för vindkraftgeneratorer och solceller. När produktionen av ren energi växer, så kommer efterfrågan på koppar.

Enligt en nyligen genomförd undersökning, förväntar sig analytiker ett genomsnittligt pris på 6,214 dollar per ton 2020, i motsats till den nuvarande 5,725 dollar – en ökning med 8,5 procent. Om du är villig att vänta till 2021 kan din vinst vara ännu högre.

Stål

För bara några månader sedan skulle få analytiker ha valt stål som ett attraktivt val för dem som vill investera i råvaror under 2020. Men saker förändras-och i det här fallet kom flera faktorer ihop.

Förra året såg en mycket trög stålmarknad, plågad av tariffkriget och låg efterfrågan från europeiska biltillverkare.

Coronavirus påverkar marknader

Nu verkar stålmarknaden återhämta sig: i februari så publicerades det en rapport som pekade på mycket förbättrade efterfrågeutsikter för 2020. Världens största stålföretag förväntar sig att efterfrågan växer med 1-2 procent.

Naturligtvis är coronaviruset på allas sinne: Hur kommer det att påverka stålförbrukningen?

Enligt en råvarumarknadsöversikt kommer efterfrågan i Kina att växa långsammare än förväntat tidigare:  runt 1 procent istället för 3,2 procent. Men effekten blir tillfällig. Samtidigt kommer viruset inte att påverka efterfrågan i andra delar av världen.

Guld

2019 var det bästa året för guld sedan 2011, och ädelmetallen gick upp nästan 10 procent. Kan det gå högre – eller har tjurmarknaden gjort sitt för ett tag framöver?

Det verkar som om guld har gått in i en tillväxtzon där även rekordmarknadsresultat inte kan stoppa det – åtminstone för nu. Här är varför det kan fortsätta att vara en av de bästa presterande råvarorna under 2020:

Till skillnad från andra råvaror drar guld faktiskt nytta av coronaviruskrisen. När osäkerheten på andra marknader växer vänder sig investerare till guld som en säker tillflyktsort.

Med denna information färsk på ditt sinne så bör du ta dig ut och titta på vilka alternativ som passar just din portfölj bäst. Se även till att du är varse om de olika händelserna som sker runt om i världen just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.