valuta market i Sverige

COVID-19 och aktiemarknaden

Det är säkert flera av som vid det här laget har läst rubriker som ”börskrasch” efter spridningen av coronavirus fortsatte med utbrott av COVID-19, viruset som spritt sig från Kina och nu går att hitta fall av i Italien, Iran, Japan, Sydkorea och det har även etablerat sig i USA nu.

Den resulterande rädslan orsakade den amerikanska aktiemarknaden att ha sin värsta vecka sedan början av recessionen som vi var med om år 2008.

Men bör folk vara oroliga för hur aktiemarknaden beter sig just nu? Är dina pengar i fara? Låt oss titta på vad experterna har att säga och vilka råd de har om hur coronaviruset påverkar marknaderna.

Vad exakt händer och varför håller aktiemarknaden på att balla ur just nu?

Marknader gillar vanligtvis inte osäkerhet, eftersom det gör det svårt för företag att planera. Så spridningen av en potentiell global pandemi och ett virus driver så klart på en enorm panik.

Investerare har sålt sina aktier för att få sina pengar ut ur marknaden, eller till ”säkrare” investeringar. Förra veckan kunde vi se hela 5 biljoner dollar gå upp i rök från globala finansmarknader.

Dow Jones Industrial Average och ”blue chip” aktier som ofta används som en indikator för själva marknaden, hade sin enda största endagsfall i historien och föll 1,191 poäng förra torsdagen.

Men detta dropp kändes ännu mer dramatisk eftersom två veckor tidigare så var det rekordsiffror för Dow.

Medan det var den största punktdroppen i historien, har det varit mycket större droppar när det gäller procentandel av Dow om man ser det överlag. För en historisk jämförelse sjönk Dow 4.4% förra torsdagen, men under Wall Street-kraschen 1929 sjönk den 13% en dag och 12% dagen efter.

Dessutom är det inte som år och år av investeringsvinster blev utplånade förra veckan.

Aktiemarknaden såg sin värsta vecka sedan finanskrisen då coronaviruset och rädsla kring det greppade tag om marknader.  Men marknaden är fortfarande högre än den var så nyligen som i augusti förra året.

Vilka aktier påverkas mest?

Allihop! Men oljelagren sjönk här nu i veckan då Saudiarabien och Ryssland inte kan komma överrens om hur mycket olja som ska säljas och till vilket pris, dessutom har vi set fabriker över Kina stängas och tillverkning och leveranser stoppas.

För nu vet vi säkert att februari månad kommer att registrera den värsta oljeefterfrågan sedan lågkonjunkturen 2008. Vi är nu inne i mars månad och saker och ting ser inte direkt bättre ut.

Vi vet också att flygmarknaden kommer att drabbas mycket hårt över Asien och ta månader att komma tillbaka i form.

Många företag i USA — inklusive Twitter, CNN och Amazon — har sagt att de skär ner på anställdas resor för att försöka minska virusets spridning.

Hur kommer covid-19 utbrott över hela världen att påverka USA?

Den amerikanska aktiemarknaden är ofta ganska robust, även när andra ekonomier kämpar.

USA är naturligtvis inte helt isolerat, från den globala ekonomin, men det är inte i närheten lika beroende som de flesta människor tror att det är. Här är viktigt att inflika att importen endast räknas för cirka 15% av den amerikanska BNP (bruttonationalprodukt, värdet av alla varor och tjänster som produceras årligen).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.