kryptovaluta - decentraliserad - framtid

Decentraliserad kryptovaluta – Vad är det?

Decentraliserad kryptovaluta är en term som du säkert har hört några gånger tidigare, ofta i samma diskussion som överföringar och säkerhet. För det är faktiskt exakt vad decentraliserad kryptovaluta handlar om, säkerhet vid olika överföringar.

Hur fungerar det?

I vanliga fall när du ska föra över pengar mellan dig och någon annan person brukar ni antagligen använda er av en bank eller liknande för att sköta det hela. Ni behöver alltså en tredje part som ni båda litar på för att det hela ska vara möjligt. Problemet med detta är att många av dessa tredje parter går inte riktigt att lita på. De kommer istället att lura er båda och försvinna med pengarna. Det var därför som decentraliserade kryptovalutor skapades, för att slippa denna tredje part.

Decentraliserade kryptovalutor fungera nämligen så att du helt enkelt för över pengarna direkt till den andra personen. Ni behöver inte involvera en tredje part på något sätt vilket har flera fördelar.

Det nuvarande systemet är att användare för in sin kryptovaluta i en tredjeparts system där den konverteras till annat. Sedan kan användaren byta denna konverterade valuta med andra som också använder systemet. När användaren är klar räknas allt om till kryptovaluta igen som användaren får tillbaka in på sitt konto.

Fördelar

Den största fördelen är utan tvekan att ni slipper en tredje part. Det är bara ni två som står för säkerheten, ni behöver inte vara oroliga för att någon annan ska dra med pengarna. Det gör alltså att säkerheten blir mycket bättre än vad den annars skulle ha varit.

Nästa fördel är att det blir mycket jobbigare för hackare att komma åt pengarna. Med en tredje part behöver hackarna bara hacka den för att komma åt alla pengar som dem just nu håller. Med en decentraliserad valuta är det mängder med privatpersoner som har pengarna, att hacka många små är svårare än att hacka en stor. Chansen att du får ha kvar dina pengar är därför mycket högre.

Den tredje fördelen är att det kan bli billigare. I många fall brukar denna tredje part ta en avgift för att föra över pengar mellan personer. Struntar ni i den tredje parten kan ni också skippa denna avgift.

Nackdelar

Alla bra saker har också nackdelar och så är även fallet med decentraliserade kryptovalutor. Dem är väldigt bra men en av deras stora nackdelar är att transaktionerna brukar vara ganska krångliga. En tredje part brukar redan ha mängder av olika verktyg för att göra transaktionen enkel. Utan denna tredje parts verktyg blir transaktionerna rätt krångliga och det är inte enkelt. Många tycker dock att det är värt det för att slippa den tredje parten.

Den andra nackdelen är att det inte är lika lätt att hitta andra människor. Med dem stora systemen finns det alltid folk online som vill byta med dig. Utan dessa system måste du själv hitta människorna vilket faktiskt är svårare än vad det kan verka vara.

Sammanfattning

Decentraliserad kryptovaluta har både stora för och nackdelar. Många anser dock att fördelarna är mer än nackdelarna och tycker därför att detta är bra. Det beror till största delen på att ingen tredje part behövs över huvud taget. Allt sköt genom s.k. per to per, alltså person till person. Inga stora banker behöver vara involverade. Dessutom är det svårare att hacka. Stora banker är inte omöjliga att hacka, du som enskild privatperson är knappt värd att hacka. Säkerheten bli därför högre med detta system.

Sammanfattningsvis kan man säga att decentraliserad kryptovaluta är något som är väldigt bra och något som säkerligen kommer att bli ännu större i framtiden. Fler och fler människor till idag undvika tredje parter. Det är därför saker som P2P lån har blivit väldigt stora och det är därför detta också kommer att växa sig ännu större.

4.8/5 - (17 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *